Veel bedrijven richten zich op de implementatie van beveiligingsprocedures voor de website, waarbij ze vergeten dat hun persoonlijke apparaten ook een risico vormen. Hackers richten zich dan ook steeds vaker op mobiele telefoons om toegang te krijgen tot netwerken, mailaccounts of andere gevoelige informatie die je graag voor jezelf bewaart.

Mobiele telefoons en vooral smartphones zijn kleine apparaten die je gemakkelijk kwijt kunt raken of die makkelijk gestolen kunnen worden. Ze zijn bovendien voortdurend online waardoor ze een interessant doelwit kunnen zijn voor criminelen. Om je telefoon en de inhoud ervan uit de buurt te houden van nieuwsgierige ogen en plakkerige vingers, heb je een strategie nodig voor het beschermen van je waardevolle informatie. In dit artikel vind je tips over hoe je je smartphone kunt beschermen tegen hackers.

Update je telefoon en apps regelmatig

Softwarebedrijven updaten hun software continue en dat doen ze niet alleen om extra zaken toe te voegen. Veel software-updates en bugfixes bevatten beveiligingsupdates die je telefoon beschermen tegen datalekken en hackers en die kwetsbaarheden verhelpen. Hierdoor wordt het moeilijker voor hackers om in te breken. Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk de updates installeert van de software of de apps die je op je telefoon gebruikt.

Vermijd openbare Wi-Fi netwerken

Waarschijnlijk ken je inmiddels wel de gevaren van het gebruik van openbare Wi-Fi omdat deze netwerken in winkelcentra, cafés, luchthavens of een andere openbare locatie kunnen misbruikt worden voor allerlei hackpogingen. Probeer dan ook waar mogelijk alleen je eigen mobiele dataverbinding te gebruiken en schakel Wi-Fi op je telefoon helemaal uit wanneer je je op een openbare plaats bevindt. Als dat niet mogelijk is, overweeg dan het gebruik van een VPN-app. Hiermee kun je via een speciale versleutelde verbinding toch over Wi-Fi communiceren. Maar kies zorgvuldig: niet alle VPN’s hebben dezelfde kwaliteit. Overweeg ook om Bluetooth uit te schakelen als je onderweg bent, tenzij je een smartwatch draagt die dit nodig heeft om te functioneren.

Vergrendel je telefoon

Schakel altijd een vier- of zescijferige toegangscode in om je telefoon te gebruiken. Toegangscodes zijn misschien niet super handig, alleen het geeft je een hoop rust wanneer je telefoon uit je zak valt terwijl je nieuwe banken uitprobeert bij Ikea en een ander direct bij je jouw e-mail, contacten, foto's en bankgegevens kan komen. Overweeg verder een nog langere toegangscode in te stellen met zowel cijfers als letters. Geen grote toegangscode fan? Geen nood. Vingerafdrukscannen en Face ID zijn eenvoudige, snelle alternatieven. Als je toch bezig bent, zorg er dan voor dat je apps met persoonlijke gegevens ook achter wachtwoorden vergrendelt.

Houd je mobiele nummer privé

Net zoals je je oude vaste telefoonnummer niet zou geven aan iedereen die erom vroeg, geef je je mobiele nummer ook niet automatisch aan elke app die daarom vraagt. Op hoe meer plekken jouw nummer bekend is, hoe kwetsbaarder je bent voor phishing SMS-berichten en oplichting. Zelfs je beschermde 2FA-accounts kunnen hierdoor misbruikt worden. Overweeg om een tweede telefoonnummer toe te voegen aan je mobiele telefoon. Google Voice is een prima manier om je telefoonnummer te beschermen tegen misbruik, net als apps zoals Sideline, Line2 en Hushed, die het toevoegen van een tweede telefoonnummer aan je mobiele telefoon vergemakkelijken.

Deel niet te veel informatie via sociale media

Het is prima om je echte naam te gebruiken op sociale media zoals Facebook en Twitter. Alleen vermijd het delen van informatie over jezelf op sociale netwerken die zaken kunnen onthullen over jezelf. Vermeld niet je woonplaats, specifieke adressen, specifieke werklocaties, telefoonnummers en andere details die hackers kunnen gebruiken om je te volgen. Tegenwoordig kun je via Facebook informatie over jezelf verbergen met de privacy-instellingen en -tools, waaronder de meeste foto's, vriendenlijsten en meer. Beter nog, gebruik Facebook op je computer thuis in plaats van via je je telefoon als dat kan.

Beperk de informatie die je op je telefoon opslaat

Bewaar geen persoonlijke gegevens, documenten of bestanden op je telefoon en beperk het aantal foto’s dat voorzien is van geotagging. Maak er een gewoonte van om je telefoon relatief leeg te houden door het regelmatig downloaden van afbeeldingen en documenten op je computer en het verwijderen van vertrouwelijke e-mails van financiële en gezondheid-gerelateerde accounts.

Gebruik twee factor verificatie (2FA)

Hier is nog een beveiligingsmaatregel die de meeste mensen niet prettig vinden: twee factor of twee stappen verificatie (2FA). Het wordt niet prettig gevonden omdat het een extra stap vereist om in te loggen. En als je je telefoon niet in de buurt hebt, kun je niet inloggen. Maar net als wachtwoorden dient het tot doel om een extra laag van bescherming aan te brengen.

Maak gebruik van sterke wachtwoorden

Iedereen heeft een hekel aan wachtwoorden. Maar als je ze maakt, neem dan geen halve maatregelen. Gebruik alleen sterke wachtwoorden die niet gemakkelijk kraakbaar zijn door hackers. Ze moeten 16-20 tekens bevatten met een mix van letters en cijfers, hoofdletters, kleine letters en symbolen. Gebruik niet je verjaardag, de naam van je huisdier of hetzelfde wachtwoord voor al je accounts. Hiermee verklein je de kans dat hackers je wachtwoord achterhalen.

Er zijn tal van veilige wachtwoord tools online te vinden, dus je hoeft ze zelf niet te bedenken. Wijzig je wachtwoorden om de zes maanden tot een jaar, of zodra je hoort over een datalek van een online dienst of app die je gebruikt.

Wat veiligheidsvragen betreft: lieg zoveel mogelijk. Beantwoord beveiligingsvragen niet eerlijk en wijzig je antwoorden voor verschillende opstellingen. Je kunt een antwoord geven in de vorm van een wachtwoord - bestaande uit letters en cijfers - in plaats van bijvoorbeeld de naam van je eerste huisdier. Dit maakt het moeilijker voor hackers om erachter te komen hoe ze in je telefoon kunnen komen op basis van openbare informatie die online te vinden is.

Kijk uit voor spam en phishing e-mails

Eén van de gemakkelijkste manieren voor hackers om je telefoon te hacken en toegang te krijgen tot je informatie is via je e-mail inbox. Phishing scams zijn ontworpen om je te verleiden tot het overhandigen van toegang tot je accounts. Klik niet op links in promotionele e-mails, open geen verdachte bijlagen of app-updates die via e-mail binnenkomen. Probeer geen toegang te krijgen tot financiële accounts via willekeurige e-mails. Maar ga in plaats daarvan rechtstreeks naar de website van de financiële instelling en meld je aan met je correcte gebruikersnaam en wachtwoord.

Gebruik de ingebouwde beveiligingsmogelijkheden van je telefoon

Ze heten niet voor niets ‘smartphones’. Beperk de schade als je je telefoon verliest of als deze wordt gestolen door gebruik te maken van apparaatvolgservices, zoals Zoek mijn iPhone en Android's Zoek mijn apparaat. Deze diensten tonen je verloren telefoon op een kaart en kunnen in sommige gevallen de inhoud ervan automatisch wissen. Deze diensten kunnen je telefoon ook laten overgaan om je te helpen het apparaat te vinden. Je kunt er ook voor zorgen dat de telefoon alle informatie verwijdert nadat een bepaald aantal onjuiste toegangscodes is ingevoerd.

Gebruik een antivirus app

Hackers geven de voorkeur aan malware om wachtwoorden en accountgegevens te stelen. Maar je kunt dit bestrijden met een antivirus app op je telefoon zoals Panda, Bitdefender en Norton. Deze programma’s bieden verbeterde beveiliging door ervoor te zorgen dat apps, PDF's, afbeeldingen en andere bestanden die je download, niet zijn geïnfecteerd met malware voordat je ze opent.

Beheer de machtigingen van je apps

Controleer de apps op je telefoon om te bepalen of ze meer machtigingen hebben dan nodig. Bekijk de machtigingen zoals toegang tot de camera, microfoon, je contactpersonen of je locatie. Controleer welke machtigingen je aan je apps hebt gegeven en trek machtigingen in die niet nodig zijn.

Ga voor iPhones naar Instellingen > Privacy, waar je een lijst ziet met alle apps en machtigingen die je hebt verleend. Het exacte pad naar app-machtigingen op een Android-toestel is afhankelijk van het toestel, maar op een Samsung Galaxy-look vind je dit bij Instellingen > Apps > App-machtigingen (via de drie verticale puntjes rechtsboven).

Maak back ups

Zorg ervoor dat je voorbereid bent op het ergste door regelmatig back-ups te maken van belangrijke documenten en afbeeldingen in het geval je je telefoon verliest of als je telefoon wordt gestolen. Als je een back-up van je iPhone hebt, kun je je telefoon instellen om deze automatisch te wissen na 10 opeenvolgende mislukte toegangscodepogingen.

Weet waar je apps vandaan komen

Download niet zomaar een oude app op je telefoon. In de App Store van Apple worden alle apps gecontroleerd door Apple die op dit platform worden verkocht. Bij Android is het gemakkelijk om ook van niet officiële kanalen apps te downloaden vanuit een andere bron dan de Google Play Store. De beste manier om malware op Android te voorkomen is om vast te houden aan de apps die beschikbaar zijn in de Google Play Store aangezien deze worden doorgelicht door Google. Download nooit apps via SMS-berichten aangezien dit een beruchte methode is die hackers gebruiken om malware rechtstreeks op je telefoon te plaatsen.

Laad je telefoon niet op in een openbare plek

Laad je telefoon alleen op via vertrouwde USB-poorten zoals je computer en in de auto. Criminelen kunnen openbare USB-oplaadpoorten van bijvoorbeeld een koffietentje of de luchthaven hacken om je persoonlijke informatie te stelen. Neem je stopcontactadapter mee naast je USB-kabel als je op reis bent. Hackers hebben dan geen toegang tot je telefoongegevens via je USB-adapter.

Jailbreak je telefoon niet

Met jailbreaking krijgen iPhone-bezitters toegang tot apps en software die niet beschikbaar zijn in de App Store van Apple. Hiermee stel je je telefoon echter ook bloot aan virussen en malware. Een jailbroken telefoon die storingen krijgt, heeft bovendien geen garantie waardoor je geen hulp van Apple support krijgt als er iets ergs gebeurt.

Conclusie

Als je stappen onderneemt om je telefoon te beschermen tegen hackers, dan kun je erop vertrouwen dat je alles hebt gedaan om je belangrijke informatie te beschermen. Dit maakt het veel minder waarschijnlijk dat dieven in staat zijn om je identiteit te stelen, zich te verdiepen in je persoonlijke leven, geld van je kunnen stelen, de controle over je telefoon te krijgen en je leven te verzuren.

Vertaald van 'How to protect your smartphone from hackers and intruders'

Vorige artikel Volgende artikel

Onze partners

Ook partner worden?