Thales heeft onderzoek gedaan onder 509 Europese ondernemers op het gebied van cyber security. Het Thales Data Threat Report 2020 laat zien dat Europese bedrijven een vals gevoel van veiligheid hebben als het gaat om zichzelf beschermen: slechts tweederde (68%) beschouwt zichzelf als kwetsbaar, tegenover negen op de tien (86%) in 2018.

Dit vertrouwen druist in tegen de bevindingen van de enquête waaruit blijkt dat meer dan de helft (52%) van de organisaties in 2019 is geschonden of niet is geslaagd voor een compliance audit. Ondanks dit, is toch een vijfde (20%) van de deelnemers van plan om de uitgaven voor gegevensbeveiliging in het volgende jaar te verminderen. Ondertussen werken werknemers in heel Europa vanuit huis werken COVID-19, vaak met behulp van persoonlijke apparaten die de ingebouwde beveiligingskantoorsystemen niet hebben, waardoor het risico op gevoelige gegevens aanzienlijk toeneemt.

Ook de verschillen in landen onderling zijn meegenomen. Hierbij investeren Nederlandse bedrijven ten opzichte van andere landen minder als het om cyber security gaat. Slechts 28 procent van de Nederlandse bedrijven is van plan de investeringen in cyber security te verhogen. In Europa ligt het percentage op 38 procent en wereldwijd ligt dit zelfs op 49 procent.

Andere opvallende zaken uit het onderzoek:

  • Slechts 54% van gevoelige data in de cloud is beveiligd door encryptie
  • Meer dan twee derde (69%) verwacht dat quantum computing binnen vijf jaar hun cryptografische activiteiten zal beïnvloeden

Vorige artikel Volgende artikel

Onze partners

Ook partner worden?