Tweewekelijks publiceren we een overzicht van de meest relevante en actuele nieuwsberichten over cyber security. Deze keer nieuws over Huawei, Emotet, de FBI, Soundcloud en Facebook.

14 februari - VS daagt Huawei over het stelen van handelsgeheimen van zes bedrijven

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en de FBI beschuldigden Huawei van afpersing en samenzwering om handelsgeheimen van zes Amerikaanse bedrijven te stelen. Dit is een belangrijke escalatie van een rechtszaak tegen de Chinese telecomreus die vorig jaar van start ging.

Huawei wordt ervan beschuldigd fraude en bedrog te gebruiken om geavanceerde technologie van Amerikaanse concurrenten verkeerd toe te passen. Ook zou Huawei bonussen aanbieden aan werknemers van concurrenten voor het doorspelen van vertrouwelijke informatie.

Lees hier het hele artikel

12 februari – Emotet malware hackt nabijgelegen wifi netwerken om nieuwe slachtoffers te infecteren

Emotet, de beruchte trojan achter een aantal botnet gestuurde spamcampagnes en ransomware aanvallen, heeft een nieuwe aanvalsstrategie gevonden. Het gebruik van reeds geïnfecteerde apparaten om nieuwe slachtoffers te identificeren die zijn verbonden met nabijgelegen wifi-netwerken.

Volgens onderzoekers van Binary Defense maakt het nieuw ontdekte Emotet monster gebruik van een ‘WiFi verspreider module’ om WiFi netwerken te scannen. Vervolgens probeert het apparaten te infecteren die erop zijn aangesloten.

Lees hier het hele artikel

12 februari – FBI stelt dat cybercriminaliteit in 2019 in totaal 3,5 miljard dollar opleverde

Volgens het internetcentrum voor criminaliteitsklachten van de FBI leverde de cybercriminaliteit in 2019 ruim 3,5 miljard dollar op. Dit betrof slechts de misdaden gemeld bij de FBI.

De FBI ontving in totaal 467.361 klachten van particulieren en bedrijven gedurende het jaar. Sinds de oprichting in 2000 ontving het al bijna vijf miljoen klachten.

Phishing en afpersing blijven de meest populaire manieren om mensen op te lichten. En met de huidige technieken die steeds geavanceerder worden, is het steeds moeilijker om ‘echt van nep’ te onderscheiden.

Lees hier het hele artikel

12 februari - SoundCloud lost DoS problemen en account overname problemen op

Online muziekplatform SoundCloud heeft verschillende beveiligings issues in zijn API's aangepakt die kunnen leiden tot denial-of-service (DoS) aanvallen of accountovername via credential-stuffing. Het muziekplatform beperkte onder andere het aantal aanmeldingspogingen niet.

Lees hier het hele artikel

8 februari – Twitter en Instagram accounts van Facebook gehacked

Op vrijdagmiddag werden een aantal van Facebook's social media accounts tijdelijk overgenomen door een groep hackers.

De hackgroep OurMine plaatste op de Twitter- en Instagram accounts van Facebook en Messenger het volgende bericht: ‘Zelfs Facebook is hackbaar’. De accounts zijn inmiddels hersteld.

OurMine beweert dat zijn aanvallen een poging zijn om cyber kwetsbaarheden te tonen. In januari kaapte het meer dan een dozijn accounts van teams uit de US National Football League.

Lees hier het hele artikel

Lees hier al het cyber security nieuws.

Volgende artikel

Onze partners

Ook partner worden?